Hvad er en Teknik?

Ifølge ”Den Danske Ordbog” betyder ordet: …ofte færdigheds- eller rutinekrævende fremgangsmåde der bruges ved udførelse af en opgave…

Måske med andre ord: …en teknik er en forventet form, i et forventet miljø, der udføres for at skabe et forventet resultat…. (frit efter Sensei Doshu Kenjiro Yoshigasaki)

Derfor virker teknikker ikke i mødet med livet.

Med disse ord blev min første deltagelse på en Aikido Summercamp skudt i gang af ovennævnte Sensei, og jeg må erkende, at jeg har måtte skulle tænke lidt over dette i noget tid, førend det er begyndt at give mening – ikke ordene, men konsekvensen af ordene, og ikke kun i forbindelse med Aikido i livet, men i forbindelse med alt i livet.

Sensei brugte ordet ”fixed” (fast??), hvor jeg bruger ”forventet”. Er det et problem? Det tænker jeg ikke, og i fald det er, så giver mit ordvalg mere mening for mig. ?

Livet tilbyder vel ikke ”forventede miljøer”, og da slet ikke garanterede resultater. Jeg kan starte op med en forventet form – et input, og fodrer jeg en maskine med dette, kan jeg sikre et forventet output – det må være en maskine kan, dens teknik. Et forventet input skaber et forventet output. Slige ting er livet overordentlig ligeglad med, hvis jeg må udtrykke mig på denne vis.

Jeg kan godt møde livet i en forventet eller fast form, men hverken miljøet eller resultatet kan på nogen måde forudsiges, og derfor virker teknikker ikke. Livet reagerer simpelthen ikke forudsigeligt, og forudsigelighed er jo netop teknikkens væsen.

Teknikker er fremragende til at skabe en kompetence. Det er faktiske det som de kan. Teknikkerne. Tænker jeg. De kan skabe en kompetence, men først når de slippes, kan de bruges?

If you are thinking, you are stinking

Hvor er det sandt. Jeg kan bruge uger, måneder og år på at erhverve mig kompetencer igennem teknikker, men så længe jeg skal tænke over deres anvendelse i en given situation, så længe de kun virker i et forventet miljø, så kan jeg ikke anvende dem til fulde.

Livet byder ikke teknikker velkommen, men derimod handling. Sensei brugte ordet ”act” mange mange gange, og jeg kan ikke rigtig gennemskue, om mit ordvalg er 100% korrekt – at handle – men det er det bedste jeg kan komme på lige nu. Her i varmen. At handle.

En instinktiv reaktion – en handling – møder livet i den krævede form, i det aktuelle miljø og uden et bestemt resultat, baseret på nogle opøvede kompetencer.

Kan man blive god til at meditere ved hjælp af teknikker?
Kan man blive god til at elske ved hjælp af teknikker?
Kan man blive en mere autentisk udgave af sig selv ved hjælp af teknikker?

Umiddelbart vil jeg sige nej til disse; det kan jeg ikke, for hvis jeg prøver at lære en teknik til at finde min indre ro og harmoni, så vil teknikken stille sig i vejen for at møde det jeg søger – og kan nemt blive til endnu en teknik, nemlig den der skabes i forsøget på at fralægge sig den. MEN jeg kan igennem teknikker opøve en kompetence til at blive i stand til at meditere, til at elske osv….men først når jeg bliver i stand til at slippe min ambition om at kunne det, kan jeg det.

Jøsses…..sikken en smøre. Håber at tankerne her ikke er alt for præget af en overophedet hjerne.