Jeg elsker at bruge tid sammen med min kæreste; faktisk er det noget af det skønneste i verden. Vi behøver ikke nødvendigvis at være sammen, men at bruge tid på hende, sammen med hende er fantastisk. Jeg vil altid prioritere tid med hende, også selvom vi ikke nødvendigvis er fysisk sammen. Kontakt i nærvær på afstand er lige så vigtig som fysisk kontakt.

Jeg elsker at fortælle hende, at hun er den dejligste i verden, den skønneste i mit liv, for det er hun og det vil jeg gerne have at hun ved. Det betyder noget for mig, at hun ved at jeg mener det. Altid. Det betyder også meget for mig, at hun ved at jeg ikke bare siger ’jeg elsker dig’, men at jeg faktisk mener hvert et ord. Det gør jeg meget ud af at vise hende i alt hvad jeg gør.

Jeg elsker at røre ved hende. Hele tiden. Når jeg lige passerer hende, eller når hun står og kigger ud ad vinduet, så nyder jeg at omfavne hende og kysse hende. Berøring er en så vidunderlig måde at indgå i kontakt på. Jeg viser min kærlighed igennem berøring.

Livets små og store gaver er så skønne at kunne give hende. En lille ting, en stor ting. Den er sjældent materiel, men mere blot manifestationen af en tanke hun har delt med mig. Det kan være en middag, en kage, et uventet kys eller uventet tid sammen – alt sammen gaver der viser min kærlighed til hende.

Jeg elsker at kunne hjælpe hende med alt her i livet. Små ting og store ting. Jeg er fantastisk dygtig til mange ting, som hun ikke kender meget til og hun er fantastisk dygtig til mange ting som jeg ikke kender noget til – og det er så vidunderligt at kunne hjælpe, at kunne gøre livet lettere for hende. For mig er det helt naturligt.

Jeg har her beskrevet min opfattelse af kærligheden. Den er uden betingelse for gengældelse fra hendes side. Hvis hun forlader mig, vil jeg stadig elske hende, for det er ’det hun er’ jeg elsker, ikke ’det hun gør’.

Når noget bliver til selvfølgeligheder

Alle steder popper de op, de 5 såkaldte kærlighedssprog. Lige for tiden tilbydes de i en lind strøm på de sociale medier. De tilbydes som noget ’sandfærdigt’, som noget der bør gives betydning og som noget der kan hjælpe folk til at elske hinanden.

  • Anerkendende ord
  • Tid
  • Gaver
  • Tjenester
  • Berøring

De fleste steder tages der udgangspunkt i, at vi skal forstå den andens kærlighedssprog, for så vil vedkommende føle sig elsket, eller også skal den anden lære mit at kende, således at jeg kan føle mig elsket.

”Jeg føler mig elsket, når vi har tid sammen…når han rører ved mig…når hun roser mig for mit udseende…når han hjælper til i hjemmet….”.

Kærligheden som betingelse

Det kan aldrig være min opgave at sørge for, at en anden føler sig elsket. Deri ligger en voldsom betingelse. Sikke dog et ansvar at præsentere mig for og så ovenikøbet kalde det for kærlighed?

At føle sig elsket er et behov. Tid sammen, anerkendende ord, gaver, tjenester og berøring er alt sammen behovstilfredsstillelse, noget jeg sætter pris på, noget der får mig til at føle mig værdsat, set, mødt, begæret osv., men kærlighed kan her ikke være tale om, for kærligheden kan ikke forventes, kan ikke gives eller tilbydes. Kærligheden er en tilstand at være i og den er bedøvende ligeglad med hvad den anden gør eller ikke gør. Kærligheden kan ikke betinges, og opfyldelse af behov er i den grad en betingelse.

Alle de fem ord indgår naturligt i det at elske et andet menneske – som en lyst i mig. De er inkluderet i min kærlighed til min datter og til min kæreste, men de ikke betinget af noget som helst. Hun behøver ikke opfylde et eneste af disse behov for at min kærlighed til hende findes, men hvis hun ikke naturligt og i lyst møder mig i dem alle, så vil jeg måske vælge at være sammen med en anden – men det sletter ikke min kærlighed til hende, placerer den blot på en anden livshylde, hvor jeg så en gang imellem kan stoppe op og kigge på den.

Fraværet af lyst

Hvis et par sidder overfor mig og fortæller mig, at de elsker hinanden – og alle disse 5 ord ikke findes naturligt i deres relation, så vil jeg som terapeut da bestemt dykke ned i fraværet af dette eller disse, fremfor at fable om vigtigheden i at betinge dem i at skulle gøre noget for den anden.

Tanker

Hvis du føler dig elsket, når jeg <indsæt behov>, hvad sker der så, når jeg ikke mere gør det? Elsker du mig så ikke mere, eller måske lidt mindre?

Kan kærlighed placeres på en skala?

Hvad nu hvis jeg kun gør det af pligt; fordi jeg nu har fået at vide, at det får dig til at føle dig elsket af mig? Føler du dig så elsket?

Hvad nu hvis du ved, at jeg kun gør det for at skabe denne følelse i dig; skabes følelsen så alligevel i dig, eller er muligheden for skabelse af netop følelsen af at være elsket nu mistet? I betingelsen for den.

De 5 behovssprog

Vi kan efter min mening tale om 5 behov, der giver os en følelse af at blive set, hørt, mødt og holdt af (måske endda elsket), men som alle andre følelser er disse kontekstbestemte, og vil, fordi vi har med mennesker (og liv) at gøre og ikke maskiner, virke forskelligt alt efter konteksten.

Det kan ikke være 5 forskellige sprog for kærlighed – det virker simpelthen ikke på den måde, ikke i min beskrivelse.

Der kan være en række indre behov i mig, skabt af blandt andet mit tilknytningsmønster og mit sociale og kulturelle ophav, og derfor er alle 5 behov utrolig vigtige at inddrage i samtaler med par, fordi de er så essentielle i det at elske, men jeg vælger altså at kigge på fravær i stedet for fremelskelse; på nærvær i stedet for pligt.

Måske tager jeg grundigt fejl og ser ikke det indlysende? Måske?